2014. április 7., hétfő

Brewdog Libertine Black Ale

Tesztelés időpontja:

2014. április 6., Tallinn (üveges)

Mivel már régen nem volt Brewdog sör, épp itt volt az ideje, hogy beáldozzak egyet a gyűjteményből. Milyen sör is a Libertine Black Ale? Képzeljünk el egy jól megkomponált Indian Plae Ale-t (a Brewdog esetében ugye ez nem lehet nagy kihívás...), amit a változatosság kedvéért nyakon öntenek egy sűrű ír stout szerű fekete sörrel, és már készen is vagyunk.

A folyamat persze ennél nyilván sokkal bonyolultabb (bevallom, nem tudom, hogyan készítik...), de a végeredmény nagyjából ezt sugallja. Pohárba kiöntve a sör sűrű mint egy jófajta kávé, illatra pedig egy érdekes komlós illat, amely nem teljesen IPA jellegű, de határozottan kellemesen ingerli az ember orrát.

Utólagosan utánanézve azt találtam, hogy egy Simcoe nevű komló van benne, ami eddigelé számomra
teljesen ismeretlen volt. Viszonylag fiatal komló a piacon, mindössze 2000-ben jelent meg, de a belinkelt oldal szerint a házi sörfőzőmesterek előszeretettel alkalmazzák. Mindenesetre ízre is kellemeset nyújt, nem olyan vadul keserű, mint egy brutális stout, s nem csak illatban jön az IPA jelleg, de ízben is: a barna fanyarság keveredik a gyümölcsösséggel, amelyet a 7 % feletti (egész konkrétan 7,2) alkohol szorít be masszív keretek közé, s nem enged meg semmi könnyedséget. A képen látható hab viszonylag tartósnak bizonyul, a szerkezete semmiféle kívánnivalót nem hagy maga után.

Az egyik legmaradandóbb tesztélmény az elmúlt hetekből, éljen a Brewdog! Egyébként saját készítésű hamburger mellé történt a fogyasztás (pulykahúspogácsa almával, saját buci, nem folyatom tovább...), kiváló párosítás volt.


Megjelenés 9
Íz 8
Aroma és jellegzetességek   8
Összhatás 16
Összesen 41


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése