2013. május 21., kedd

Sörgyártók bemutatása #18 - Alken-Maes


Az Alken-Maes név elöször 1988-ban bukkant fel, amikor két kisebb főzde egyesült Belgiumban (Waarlos): a Maes és az  Alken. Mindkettő pilzeni típusú sörökre specializálódott elsősorban, a Maes gyártotta a Maes pils nevű sört, az Alken pedig a az Alken Cristal pils-t. (A Maes esetében azért ez nem telejsen igaz, ők korábban (1978) megvásárolták a Jumet-ben székelő Grimbergen főzdét, így volt azért ott már más irányú tapasztalás is...)

Ezt követően a cég tovább folytatta a vásárlásokat, s 1989-ben megvették a De Keersmaeker főzde felét, amely akkoriban spontán erjesztésű sörökre specializálta magát (például Mort Subite). 2000-ben, folytatva a sort, megvették a Ciney-t és a Brugs Witbier-t is, majd a De Keersmaeker másik felét is. Még abban az évben a brit Scottish & Newcastle brit cég megvette őket tokkal-vonóval, s majd őket is bekebelezte egy nagyobb hal, a Carlsberg/Heineken konzorcium 2007-ben. 2002-ben történt az Alken-Maes utolsó expanziója, akkor vették meg a Louwaege főzdét (Kotemark), akik a Louwaeges Kriek és Hapkin nevű söröket gyártják. Ezzel a lépéssel a belga piac második szereplőjévé léptek elő...

De nézzük őket részleteiben még egy kicsit...

No persze a történet nem ennyire rövid keletű, ha a
z igazi gyökereket keressük, vissza kell mennünk egészen 1880-ig, illetve 1881-ig, a történet ugyanis két független szálon indult el. 1880-ban élt egy Egied Maes nevű úriember, akinek nem volt jobb dolga, mint megvenni a Sint-Michaël nevű főzdét Waarloos-ban. 1881-ben egy másik úriember, Arthur Boes megalapította a hagyományos alapokon működő főzdéjét (Sint-Aldegondis) Alken-ben, egész konkrétan 100 km-re onnan...

A következő dátum, amire feltétlenül tekintettel kell lenni, 1923. Ebben az évben találkozott Arthur Boes és Jozef Indekeu elképzelése egy közös főzde megalakításáról, ez lett az Alken nevű főzde. Akkoriban még a pilzeni sörök nem voltak nagyon népszerűek Belgiumban, így az Alken főzde lett az első, amely ilyen típusú sört gyártott az országban: 1928-ban piacra került a Cristal nevű sör.

Közben a másik szálon is zajlott az élet, s az időközben Maes névre keresztelt főzde 1946-ban jelentette meg a maga pilzeni sörét, amit meglepő módon Maes Pils-nek hívtak. Sokáig nem történt semmi különösebb, aztán elkövetkezett az 1969-es esztendő, s a Maes főzde beintegrálódott az angol Watney Mann csoportba.

Ezt követte a Union (Jumet) nevű főzde megvásárlása 1978-ban, akik a felsőerjesztésű sörökre specializálódtak, például a Grimbergenre. 1988-ban futott össze a két szál: egyesült az Alken és a Maes főzde, s létrejött az Alken-Maes. 1989-ben követekezett be az első expanzió, a cég megvásárolta a De Keersmaeker nevű cég 50 %-át Kobbegem-ben. 1994-ben a cég csatlakozott a Danone birodalomhoz, majd 2000-ben jelentősen erősítve pozícióikat megszerezték a Ciney és a Blanches de Bruges márkákat, majd teljesen átvették a De Keersmaeker irányítását.

Még ugyanebben az évben az Alken-Maes a Scottish & Newcastle csoport része lett. 2002-ben újabb márkanévre szert téve megvették a Louwaege nevű főzdét, s ezzel lett egy erős blonde sörük is, a Hapkin.

2008-ban következett be az utolsó nagyobb változás a cég életében, akkor csatlakoztak a Heineken csoporthoz. Tán még azt érdemes megemlíteni a történeti hűség kedvéért, hogy 2013-ban dobták piacra a Maes Radler-t, érdekes, hogy addig nem volt hasonló termék a portfóliójukban..

Ha szigorúan vesszük, akkor az Alken-Maes sörökhöz csak a Cristal (Alken), a Maes Pils, illetve az előbb említett Maes Radler tartozik, de a cégcsoport portfóliója mondhatni elég gazdag:


Ezeknek a többsége volt már tesztelve is, ami meg nem, azoknál a linkek a gyártó webhelyére mutatnak. A Maes Radler a fent belinkelt leírás szerint 100%-ban gyümölcslé alapból készül, az alkoholtartalma pedig a standardnak mondható 2 % körül van. A Cristal söre már volt emlegetve feljebb, ez volt Belgium első lagere 1928-ban, 4,8 % alkoholtartalma van. Még egy saját weboldala is van a fenti linken kívül...

Elérhetőségek:


Központ:

Brasseries Alken-Maes SA
Blarenberglaan 3C – b2
2800 Malines
Email info@alken-maes.com
Telefon: +32 (0)15 30.90.11
Web: http://www.alken-maes.be

Főzdék:

Brasserie Alken
Stationsstraat 2
3570 Alken

Brasserie Affligem
Ringlaan 18
1745 Opwijk

Brasserie Mort Subite
Lierput 1
1730 Kobbegem



A posztban szereplő képek a gyártó weboldaláról származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése