2013. május 13., hétfő

Murphy's Irish Stout

Tesztelés időpontja:

2013. május 1., Tallinn (dobozos)

Az ünnepi grillparti utolsó tesztalanya, egyúttal valószínűleg a relatíve "leggyengébb" versenyzője. No persze ezt csupán annak köszönheti, hogy viszonylag két erős versenyzővel sikerült összefutnia a Praga Dark Lager, és különösen a Saku Koduõlu személyében.

Ez volt idén az első stout, szóval meg kell becsülni. A Murphy's Irish Stout (leggyakrabban csak Murphy's néven emlegetik), a Murphy's Brewery terméke Cork-ból (Írország). A gyárat 1856-ban alapították, s amíg 1983-ban a Heineken fel nem vásárolta, Lady's Well Brewery néven futottak. 1906 óta örökösen a második helyen vannak loikálisan a Guiness mögött, s ezen még az a tény sem változtatott, hogy a '80-as és a '90-es években a Heineken irgalmatlan pénzeket ölt abba, hogy a világpiacon a Murphy's márkanevet bevezesse. A Guiness ott is uralja a stout piacot, s nem is látszik semmiféle trend, ami ezt megváltoztatná a jövőben.

A Heineken tehát belátva tévedését, más márkák reklámozásába öli a pénzt azóta, de a Murphy's azért ott maradt importban sok helyütt, így Észtországban is. Érdekes az ügy egyébként, mert szigorúan nézve a két sör nem vethető össze teljes mértékben, mert különböző ízvilággal rendelkeznek teljesen. A Murphy's-t nem főzik olyan erősre, mint a vetélytársat, az alkoholtartalma mindössze 4 %. A Guiness-el összevetve sokkal kesernyésebb, ez az ízjegy már-már letaglózóan domináns. Mondjuk azért tán nem annyira, mint a Mikkeller Jackie Brown esetében, de azt a szintet nehéz is lenne überelni.

Összességében nem egy rossz sör, ha még nem próbáltátok, feltétlen megér egy kört.

Megjelenés 8
Íz 7
Aroma és jellegzetességek      6
Összhatás 13
Összesen 34
Régi értékelés szerint 6,8

4 megjegyzés:

  1. Nekem mondjuk a személyes kedvencem...

    VálaszTörlés
  2. Szívesen megkóstolnám. Tudja valaki, hol lehet kapni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát Magyarországon nem nagyon látok forgalmazót, így szerintem marad az online rendelés...

      Törlés