2016. június 28., kedd

Bakancslista 18 - Pekko (USA)


Tesztelés időpontja:

2016. április 7., Budapest (üveges)

Nem tudom ki hallott már korábban a Pekko komlóról ezelőtt a Bakancslista sör előtt, de nekem be kell vallanom férfiasan, hogy én nem...:) A Pekko egy amerikai "törpekomló", s a hírek szerint a Yakima-völgyből származik... De mi a bánat ugye ez a törpekomló? Mert nekem ez is újdonság ugye...

Van belőle több is egyébként, ilyenek az Azacca, a Belma vagy a Jarrylo is, az utóbbi kettőből készült Bakancslista sört én is kóstoltam.. Szóval a törpekomló a komlótermesztés egyik új iránya, ennek során olyan fajtákat nevelnek ki, amik nagyjából három méteresre, vagyis fele akkorára nőnek mint a hagyományos típusok, s így gazdaságosabb a termelésük, feldolgozásuk.

Visszatérve a Pekko komlóra, a komló névadója a sörfőzők istene volt a finn nemzeti eposzban, a Kalevalában. A Kalevala, mint minden tisztességes irodalmi mű, bő teret szentel a sörnek,s hadd idézzem itt a sör Facebook oldaláról a következő versikét, amely a mű „A sör eredete” című részében található a komlóról:


„Komlót, Kedvnek a fiát la,
 Földbe dugták kiskorába,
 Veszedelmest odavitték
 Kalev kútja környékire,
 Oszmó rétje oldalába;
 Lett belőle csepp csemete,
 Kacs gyönyörű kelt belüle,
 Egy kicsinyke fára kúszik,
 Csúcsa tájaiglan csúszik.”



A sör maga számomra egy nagyszerű aromás komlót tartogatott, a belőle készült IPA nem az extragyümölcsös vonulatot erősítette, inkább a júliusi érett kalászok illatát idézte, és ízében is a kesernyésség mellett a gabonaíz volt az uralkodó.


Megjelenés6
Íz7
Aroma és jellegzetességek     7
Összhatás14
Összesen34

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése