2014. március 7., péntek

Valmiermuiža ziemas alus

Tesztelés időpontja:

2014. március 2., Tallinn (üveges)

Ez a nap nem csak arról volt nevezetes, hogy sikerült két sört is megkóstolni (az egyikről már olvasható a teszt itt), hanem leginkább arról, hogy ezen a nevezetes napon született az én legjobb barátom, Csongi bácsi, hát ajánlom figyelmébe mindenképpen ezt a posztot...:) Szegény objektív okok miatt éppen úgyis sörelvonási tünetekkel küzd, úgyhogy ez az iromány számára is serkentően hat majd remélhetőleg....)

De térjünk rá az üzletre, ahogy mondani szokás. A Valmiermuižas alus már szintén nem ismeretlen a blogban, de téli sört most készítettek először, úgyhogy ez egy teljesen új dolog most. Én a magam részéről a tallinni idegenforgalmi kiállításon szereztem be, s olyan jó íze volt (lehetett kóstolni), hogy mindjárt kettőt vettem, s egy még van is belőle.





A sör főzése érdekes előzményekkel indult... Még tavaly találta ki a cég, hogy októbertől márciusig lesz egy ilyesfajta sör a portfólióban, de a recept mikéntje érdekes módon dőlt el. Három recepttel tesztelték a potenciális közönséget, s szavazással dőlt el, hogy melyik is kerül a gyártósorra. A söröket a cég rigai boltjában lehetett vásárolni, s mindegyikből 3000 üveg készült. A sörbarátok november 29-től január 31-ig szavazhattak, s végül 472-en vettek rész a tesztben (én sajnos nem hallottam róla időben). Végül a 3-as verzió lett a befutó.



Aigars Ruņģis, a cég egyik vezetője elégedetten nyugtázta a többség döntését, szerinte is ez volt ugyanis a legösszetettebb tétel a három közül. A nyertes sör egy fűszeres, félbarnából barnába hajló erős sör, amely kemény habbal, megfelelő sűrűséggel és 7 % alkoholtartalommal bír. Nem túl keserű, nem túl édes, pontosan egy olyan sör, amilyennek én egy téli időszakban iható sört elképzelek. A legjobb próbálkozás eleddig a lettországi főzdétől, s még szerencse, hogy van belőle még egy...

Megjelenés 8
Íz 8
Aroma és jellegzetességek    9
Összhatás 17
Összesen 42


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése