2014. március 28., péntek

Piast Mocne

Tesztelés időpontja: 

2014. március 26., Tallinn (dobozos)

Ezt a sört egy kedves olasz barátomtól kaptam, aki tudja, hogy szeretek új söröket kóstolni, és meséltem neki a blogomról is. A felesége lengyel, így sűrűn járnak Lengyelországban, ahol betévedve egy boltba, leemelt nekem egy sört a polcról. Tekintve, hogy elég tisztességes már a lengyel tesztlistám, jó esélye volt rá, hogy olyat hoz, amit már ittam, de nem.

Ez az erős lager még nem járt nálam, így kezdjünk is rögtön egy kis nyomozásba. Némely források a a Bosnan főzdét azonosítják a sör mögött, de az ő honlapjukon erről említése sem történik. Egy másik forrás az Okocim főzdét jelöli meg, amely jelenleg felelős érte szerintük, s hajlamosabb vagyok inkább ezt elhinni, ugyanis az első forrással ellentétben ez legalább lengyel nyelvű. Ezt a vonalat elfogadva azt is el kell fogadnom, hogy a Piast márkanév eredetileg a Piastowski főzdéhez köthető (Wroclaw), amely manapság már nem létezik, mert 2004-ben a Carlsberg a 2001-es felvásárlást követően szépen bezárta, s a termelést átvitte az Okocim főzdébe. Abban mindkét forrás megegyezik, hogy a sör a Carlsberg csoporthoz tartozik, s ebben a doboz is megerősít...

Ennyi történeti vizsgálódás tán elég is lesz, térjünk rá a nedűre. Lengyelországban előszeretettel veszem le a polcokról a Mocne típusú söröket, arrafelé ezzel a típussal az erős lagereket lehet azonosítani ugyanis. Például a Dębowe Mocne nagy kedvenc, de ne kalandozzunk el. Ez a sör is rendesen erős (6,7 % alkohol...), a színe pedig az ennél a típusnál már megszokott mélyebb sárga, majdhogynem félbarna.



Illatra enyhén kandiscukor szerű édesség érződik, habra rendben van. Ízre elsőre picikét gyümölcsös (aszalt szilva?), de aztán az első kortyok kezdenek alkoholossá válni, ami nem jó jel, hiszen azért még mindég 7 % alatt vagyunk ugye... Középtájon az édeskés érzet fokozódik, amely a sör végére csöppet fáradtságba torkollik, s némi kesernyésség csak akkor érkezik meg.

Megjelenés 7
Íz 5
Aroma és jellegzetességek     5
Összhatás 12
Összesen 29

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése