2013. október 30., szerda

Saku Le Mans

Tesztelés időpontja:

2013. június 28., Narva-Jõesuu (üveges)
2013. szeptember 1., Tallinn (üveges)

A Saku már régóta dob piacra olyan sörkülönlegességeket, amelyek egy-egy városhoz, vagy régióhoz köthetők, de mostantól aztán ezeket a korábbi kezdeményezéseket egy rendszerezett projektbe terelték, s elnevezték Saku World Beers-nek. A jelenlegi aktuális "szabályrendszer" szerint három sör lehet a kollekcióban a piacon, csupán csak racionális megfontolásokból. Érthető a dolog, nem nagyon bír a piac eltartani többet, meg hát némelyik nem is olyan népszerű.

Jelenleg a kollekció három versenyzőből áll: Saku Manchester (ale típusú sör), Saku Dublin (Guiness szerű sör...) és Saku Tokyo (nemrég jelent meg, rizsből készül, hamarosan teszt...) Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi tesztalany, valamint a Saku Stuttgart és a Saku Praha kikerültek a pixisből, s nem gyártják őket jelenleg. A honlapon leírtak szerint a kollekció évente egyszer-kétszer frissítésre kerül, szóval igen csak jól kell teljesítenie egy sörnek, ha benne akar maradni a kínálatban.

Így aztán akár azt is mondhatnánk, hogy ez a teszt okafogyott, de tán mégsem: az üzletek polcain még fellelhető azért a Saku Le Mans most is (amíg a készlet tart...), s hátha ennek a cikknek a hatására dönt majd valaki úgy, hogy feltétlen ki kell próbálni ezt a sört is...

A sör tisztességes neve egyébként Bière de blé classique Le Mans volt, amely tulajdonképpen egy lágy búzasör, némi citrusos ízzel a háttérben. Mondhatjuk nyugodtan lágynak, mert az alkoholtartamát a meleg nyárra lőtték be, csupán 4,2 %. Francia sörfőző hagyományok szerint készült, s a citrusos jellege olyannyira hangsúlyos, hogy először én egy szűretlen radlernek gondoltam. A szűretlen stimmel is, de ez mégsem radler... Érdekes módon a kóstolgatás közepette másféle gyümölcsös ízek is jöttek (tropikus gyümölcsök, leginkább banán...), utóízében pedig leginkább édeskés volt. Különösen igaz volt a gyümölcsösség az első tesztre, amikor Narva-Jõesuu-ban nem teljesen behűtve sikerült fogyasztani.

Ez a fajta búzasör eléggé elterjedt Franciahonban, bár nagyban emlékeztet azért a belga és német szomszédok hasonló söreire is. Mondjuk annyiban más, hogy a klasszikus búzasörökkel ellentétben ez könnyedebb, és sokkal jobban érződik a citrusos jelleg, ez tagadhatatlan. Ez a fajta sör (nekem) nagy melegekben ideális, főleg étkezés előtt. Sőt, ha valaki nem nagyon akarja túlterhelni a gyomrát egy kánikulai napon, szerintem gy sajttállal vagy gyümölcsökkel is ideális, és kiválthatunk vele egy főétkezést... Külsőre a sör teljesen rendben volt, még a habján sem nagyon tudnék fanyalogni...





Megjelenés 8
Íz 6
Aroma és jellegzetességek  7
Összhatás 13
Összesen 34

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése