2013. október 1., kedd

Sörgyártók bemutatása #20 - Brouwerij Bosteels

Forrás: Roma Beer Company
A Brouwerij Bosteels nevével első alkalommal akkor találkoztam, amikor megkóstoltam a Pauwel Kwak nevű sörüket, bár akkor még nem tudtam, hogy kik is ők valójában. Aztán jött később a Tripel Karmeliet, s akkor már nem éltem teljes tudatlanságban. Az a sör mondhatni szíven ütött, így mikor kezembe került végre Michael Jackson sörivók számára bibliával felérő könyve, nem ért meglepetésként, amit róluk írt. Ezt követte a DeuS (főleg a könyvekben leírtak miatt...), s az aztán feltette az i-re a pontot, kevés olyan jó sört ittam életemben, mint a DeuS. (Más kérdés, hogy az ára olyan magas, hogy ritkán engedhet meg az ember magának ilyesmit...)

A Boostels története olyan, mint egy mese... Nem is olyan régen (pár száz évvel ezelőtt...) kis túlzással szinte minden németalföldi településnek volt legalább egy sörfőzdéje. Nem volt ez másképp Buggenhoutban sem, ahol a főzde a mai napig található. 1791-ben alapították, s a cég ma is ugyanannak a családnak a birtokában van, immáron a hetedik generáció viszi az üzletet.

Az első sörfőző Boostels generáció Evarist Boostels-el kezdődött, őt követte Jozef, akinek három gyermeke született: Frans, Martin and Lodewijk. Frans 13 évig polgármester is volt, s a három fiú közül az első kettő tanult bele a sörkereskedelembe. A stafétát végül Martin Boostels fia Leon vitte tovább, majd 1938-ben Antoine következett, Leon Boostels fia.

Ő ötven évig állt a cég élén, s nevéhez fűződik a Boostels Pils, amely az első olyan sör volt, amit a Dendermonde régión kívül is árultak, többek között Ghentben, Antwerpenben és Brüsszelben is. Háromszor is polgármesterré választották ez alatt az ötven év alatt... Jelenleg a céget Ivo Boostels (Antoine Boostels) irányítja fiával Antoine-al, ők a hatodik és hetedik generáció...

Szóval a cég jelenlegi portfóliója nem túl nagy, mindössze három sör alkotja: Tripel Karmeliet, DeuS, és a Pauwel Kwak. Ezek közül kiemelkedik különlegességében számomra a DeuS (más néven Brut des Flandres), amelybe pezsgőgyártási technológiával készített sör, magas alkoholtartalommal (11.5%, pezsgőknél teljesen normális), és csak is 7,5 decis pezsgős üvegben kerül forgalomba. (Egy üveg nagyjából 20-25 euróba kerül...) A készítése során kétféle élesztővel erjed több mint egy hónapon át, majd Épernay-be szállítják (Champagne, Franciaország). ahol egy újabb erjedésen esik át a palackozás előtt. Ezt követően 9 hónapig a pincébe kerül, ahol forgatják, majd a jelzett időszak végén az élesztőt eltávolítják.



A Pauwel Kwak egy gyönyörű színű amber ale (8,4 % alkohol), a '80-as évek
óta készítik. Nevét nagy valószínűség szerint  Pauwel Kwak sörfőzőmesterről kapta, aki a XVIII. században űzte a mesterségét. A fermentáció után, palackozás előtt a sört leszűrik. Mint a legtöbb belga sörnek, ennek is meg van a saját pohara, de azért ez igazán különleges. A legenda szerint a poharat szintén Pauwel Kwak tervezte a XIX. század elején azoknak a kocsisoknak, akik megálltak "De Hoorn" nevű kocsmájánál és sörfőzdéjénél. Ki tudja, igaz-e a történet, mindenesetre a pohár is csak a '80-as évek óta van jelen a piacon... Amikor iszunk ebből a pohárból, az aljában viszoinylag sokáig megmarad a matéria, de aztán idővel, az x-dik korty alkalmával nagy slunggal áramlik ki onnan, aminek érdekes hangja van, s sokak szerint a gyorsan kiejtett kwak szóra hasonlít...

A Tripel Karmeliet (hollandul Triple Carmelite) egy aranybarna magas alkoholtartalmú tripel (8,4 %), szintén volt már tesztelve a blogban korábban. 1996 óta főzik, s az összetevők közt nem csak búza és árpa szerepel, hanem zab (!) is. A recept állítólag 1679-ben látott először napvilágot. Ritka mód népszerű (nekem is kedvencem), így 2012-ben előállott az a helyzet, hogy a rendeléseket a Boostels már nem tudta kielégíteni: kénytelenek voltak Ertvelde-ben is főzetni (Van Steenberge főzde), ahol pluszban 6000 hektoliter készül belőle évente. (2009-ben ugrott meg igazán a fogyasztás, amikor a sör nyert a World Beer Awards-on, s akkor 30%-al kellett emelni a termelési volument.)

Kapható belőle 33 cl-es és 75 cl-es verzió is, utóbbihoz még nem volt szerencsém sajnos. Természetesen ennek is saját pohara van, amit Antoine Boosteels tervezett.

Források:

http://en.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Bosteels

http://en.wikipedia.org/wiki/Tripel_Karmeliet

http://en.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Bosteels

http://www.beerhunter.com/documents/19133-000791.html

http://www.bestbelgianspecialbeers.be/main_eng.html

Képek:

http://www.bestbelgianspecialbeers.be/logos.html

Elérhetőségek:

Cím: Kerkstraat 96, Buggenhout, Belgium
Kontakt információ: http://www.bestbelgianspecialbeers.be/main_eng.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése