2011. április 9., szombat

Baltika No. 5 Premium Golden Lager

Tesztelés időpontja:


2011. április 9., Tallinn

Forrás: The Finest Tastes of Russia
Érdekes, hogy ez a sör teljes mértékben hiányzik a gyártó cég honlapjáról, pedig elevenen létező dolog, két hete sincs, hogy ezt a palackot megvettem. No sebaj, ezúttal kénytelen vagyok más forrásokra hagyatkozni a tényeket illetően, de annyi baj legyen. 2002 óta gyártott sörről van szó, Oroszországban állítják elő. A gyárról majd későbben lesz szó részletesen, most nem vesztegetném erre az időt, majd a portfólió lezárása után sort kerítünk rá (szerencsére szinte minden sörüket lehet kapni Észtországban...)

5,3 % alkoholtartalmú élénksárga lagerről van szó, amelyet teljesen színtelen palackba zártak, a Saku on Ice-hoz hasonló módon. A hasonlóság itt véget is ér, ez a sör teljesen más karakter. Könnyedtség mondjuk ebben is van, de az íze teljesen más. A komló ebben a sörben nagyon érződik, de hála az égnek az is világos már az első korty után is, hogy jó minőségű alapanyagot használtak, így a kesernyésség egyáltalán nem tolakodó, és nem csap át kellemetlen ízhatásba. Igazából én általában falra mászok attól, amikor egy teszt során azt olvasom egy bor vagy sör leírásában, hogy "megtalálhatók a késő júniusi vadalma és koranyári cseresznye ízei mellett az utóízben a darált datolya alkotóelemei is", így az ilyenektől tartózkodni szoktam. De ezúttal olyan érzésem volt eme lager kortyolgatása közben, hogy valamilyen aszalt keleti gyümölcsöt érzek, fügét, vagy tán datolyát... Nem, nem őrültem meg. A teszt után elolvasott anyagok alapján az összetevők között szerepel a karamellizált maláta, és az elkészült sör nem kevés nem fermentálható cukrot tartalmaz.

Sajnos a habja ennek sem kolosszális, sőt. Ettől a hibától eltekintve feltétlenül megér szerintem egy kóstolást. Ígéretes tétel, kíváncsian várom a Baltika további versenyzőit is...




Megjelenés6
Íz8
Aroma és jellegzetességek7
Összhatás15
Összesen36
Régi értékelés szerint7,2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése