2012. június 27., szerda

Hacker-Pschorr Weisse

Tesztelés időpontja:

2012. június 20., Tallinn (üveges)

Volt már rá eset, hogy a nehezen kimondható nevű gyártótól sört teszteltem, de az egy teljesen más stílus volt. Ezt a sört egy olyan napra tartogattam, amikor valamilyen könnyű vacsorához kell egy jó kis párosítás, de szégyen gyalázat, egyáltalán nem emlékszem, hogy mit ettünk aznap, pedig csak egy héttel ezelőtt történt...

Amikor nekiálltam nyomozni a sör után, érdekes dologra lettem figyelmes a cég német nyelvű honlapján. Elég nehéz megtalálni a söröket egyébként, de mire oda eljutunk, azt találjuk, hogy ilyen nevű sör nincs, ellenben van három másik búzasör: Hefe Weisse, Dunkle Weisse és Leichte Weisse. A Dunkle egy barna verzió, a Hefe a normál, a Lecichte pedig lájtos (alig 3 % alkohol verzió). Ilyenkor a művelődni vágyó sörfogyasztó számára nem marad más, mint feltenni a kérdést, hogy kakoj bagoly? Azaz: mi a túró történik itt?



Mit volt mit tenni, nyomoztam tovább... No azért sokáig nem tartott a dolog, rövid úton kiderült, hogy az exportra készülő (elsősorban USA) terméknél a Hefe Weisse esetében a Hefe szót nemes egyszerűséggel lecsapják, nem kell a fogyasztók agyát felesleges és emészthetetlen német szavakkal leterhelni... Így már egész nyugodtan leírhatom, hogy a sörbe 2/3 a búza (standard arány...), az alkoholtartalma pedig 5,5 %, búzasöröknél viszonylag magas, bár Németországban azért annyira nem szokatlan.



Pohárba kitöltve rögtön megfigyelhető a szűretlen voltából adódó opálosság, a színe pedig lebilincselő. Direkte módon nem hűtöttem agyon, kíváncsi voltam, milyen íze lesz 10 fok körüli hőmérsékleten. Az íze telt aroma, kicsit édeskésen fűszeres, itatja magát... Jobban megvizsgálva a színét majdhogynem ambernek mondható, el tudnám nézni jó sokáig, ha nem állna fent folyton a veszély, hogy felmelegszik túlságosan. Visszatérve az ízére: nem írják, hogy tennének bele bármilyen fűszert, de valaminek lennie kell. Elkalandozik a koriander és a fahéj felé is egy kicsit, de ez utóbbi csak érzet, tuti, hogy nincs benne.



Ajánlott tétel.

Megjelenés 8
Íz 9
Aroma és jellegzetességek 7
Összhatás 15
Összesen 39
Régi értékelés szerint 7,8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése