2014. október 2., csütörtök

Kasztelan Niepasteryzowane

Tesztelés időpontja:

2013. szeptember 22., Tallinn (dobozos)

A Kasztelan főzde teljesen új entitás a blog hasábjain, de a velük való ismerkedéshez elengedhetetlenül szükséges a lengyel nyelv beható ismerete, ami nekem még mindig csak az alapszavakra korlátozódik. Úgyhogy a Sierpc nevű városkában székelő főzde előéletének részletes taglalásától engedelmetekkel most eltekintek, erre majd később térnék vissza... Mindenesetre nem a rendszerváltás környékén létrejött vállalkozásról van szó, a XVI. századig nyúlhatunk vissza, manapság pedig ők is a Carlsberg birodalmat erősítik...

Az alapszavak közé tartozik számomra a lengyel sörkultúrával való intenzív többéves ismerkedés eredményeképpen a niepasteryzowane szó is, ami (mekkora csoda), pasztörizálatlant jelent, szép magyarsággal... Kellemesen indít az illata, a doboz ellenére friss komlós illat érkezik, habban pedig még túl is teljesítette, amit vártam tőle. Színre enyhén opálos, bár a sárga szín elég halovány, úgyhogy ezt inkább tegyük közepesre. Végül, mikor a pohár tele lett, az opálosság nagyrészt eltűnőben volt, s mondhatni teljes lett az átlátszóság.

Ízre sajnos nem nagyon tudok sok jót mondani, nem igazán hozta az átlag jó lengyel színvonalat. A frissesség és üdeség az egyetlen jó pont, s az utolsó kortyok enyhén alkoholos jelleget (5,7 % az irodalmi érték) is kibontakoztattak.


Megjelenés5
Íz6
Aroma és jellegzetességek  4
Összhatás11
Összesen26



4 megjegyzés: