2014. szeptember 3., szerda

Litovel Moravan

Tesztelés időpontja:

2014. szeptember 1., Budapest (dobozos)

Nyári utazásaink során egy éjszakát Kassa közelében töltöttünk szlovák barátainknál, akiknek felülmúlhatatlan vendégszeretetére azt hiszem sokáig emlékezni fogunk. Kóstoltam ott jónéhány jófajta sört (ezek is majd idővel előkerülnek), de a mostani teszt egy olyan sörről szól, amelyet vendéglátónk a távozás előtti utolsó pillanatban nyomott a kezembe. Adott volna ő többfélét is, de nagy bánatomra fizikailag nem fért volna be több az autóba...


Kóstolásra csak most, majd' másfél hónap után került sor, de a poszt így is hamar megszületik róla ezúttal. A Litovel márkanév számomra a teszt pillanatáig teljesen ismeretlen volt, szégyen ide vagy oda, első blikkre azt sem tudtam fél méterről eldönteni, hogy a sör szlovák-e vagy cseh. No persze hamar kiderült, hogy egy cseh főzdéről van szó, s emellett a sör mellett még felvonultatnak számos más tételt a kínálatban. Jobban megnézve a portfóliót, nagy meglepetés nincsen benne, a Litovel sörkollekciója klasszikus cseh irányvonal, minden "szokásos" tételt megtalálhatunk benne.


A Moravan egy középkategóriába szánt 4,6 % alkoholtartalmú ital, a doboza pedig első látásra visszafogott dizájnerekről tanúskodik. ("Zöld sör", ahogy egy kedves barátom mondaná...) Pohárba kitöltve különösebb színkavalkád nem fogad, színre egy pár százaléknyi opálosság tapasztalható, még ha ez a képeken esetleg nem is érhető kimondottan tetten.


Illatra a kesernyésség dominál, s rögtön az első kortyoknál felismerhető a határozott komlózásra utaló hajlam. Érdekes módon a hab viszonylagos tartóssága ellenére a pohárban maradó utolsó kortyok (dacára annak, hogy nem ültem felette órákat...) rohamosan vesztették el a szénsavat, s így az utolsó falatok dinamikája és íze egész más lett. A vége majdnem édeskés volt... Összességében a vállalható kategória alja szerintem, kiváncsian várom, hogy sikerül-e majd itthon más tételekhez is hozzájutni.


Megjelenés6
Íz4
Aroma és jellegzetességek 4
Összhatás12
Összesen26



1 megjegyzés:

  1. A Litovel sörei itt-ott feltűnnek Magyarországon is, Budapesten pl. a 8 és 8 delikát (http://www.8es8.com/) láttam pár hónapja. Azok ráadásul palackos változatok voltak.

    VálaszTörlés