2012. december 13., csütörtök

Sörgyártók bemutatása #13 - Baltika

Forrás: Baltika
A Baltika számos söre előkerült már a blogban (lásd alant a belinkelt söröket), s ha jól emlékszem, akkor meg is ígértem korábban (azt a legkönnyebb...), hogy majd egyszer egy átfogó poszt is lesz itt a gyártóról. Hát most elérkezett az idő...

A Baltika sörgyárat Szentpéterváron alapították, a történet 1978-ban kezdődött. Idősebbek emlékeznek rá, akkoriban a várost másképp hívták, akkor még Leningrádként szerepelt a térképeken és az évkönyvekben. A gyár tervei a Gipropishcheprom-2 intézet közreműködésével készültek el, s egy volt azok közül a gyárak közül, amely része lett a Lenpivo-nak (Sört és alkholmentes italokat gyártó vállalatopk leningrádi egyesült trösztje).

Az új gyár létesítése tehát 1978-ban indult meg, de érdekes módon az első 12 évről csak a homály található a hivatalos oldalon is, bár nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy a gyár építése 12 évig eltartott volna. No mindegy, az a mondás, hogy az első 27.000 liter sörük 1990 novemberében érkezett a piacra, s a Baltika brand mint olyan, akkor még nem létezett.

Akkoriban a jól bevált neveket alkalmazták: Zhigulevskoye, Rizhskoye, Admiralteiskoye és a Prazdnichnoye. A cég még állami tulajdonban volt, de aztán 1992-ben a vállalatot privatizálták. Ezt követően a cégnek 28 (!) jogi személy volt a tulajdonosai között (jó nagy részben a Carlsberg, lásd alant promontor megjegyzését), s mindemellett ott volt még több, mint 2000 magánszemély is...

Forrás: Fastdates
Akkoriban merült fel a "Baltika" nevű brand ötlete, s már a kezdetektől olyan minőségű söröket álmodtak itt, amelyek felveszik a versenyt a legmagasabb minőséget képviselő európai sörökkel is. Ennek megfelelően a vállalatirányítás sok fejleztést eszközölt, átalakították a céget is. Ennek a programnak köszönhetően a Baltika lett az első olyan sörgyártó Oroszhonban, amely a legmodernebb európai eszközrendszerrel volt felszerelve....

1997-ben kezdte meg a gyár a regionális terjeszkedést, látrehozták a saját holding cégüket, amely azzal kezdte tevékenységét, hogy megvásárolta a többségi tulajdonrészt a  Donskoye Pivo gyárban (Rostov-on-Don). 2000-ben a Tula főzde következett, s a Baltika szakértői kidolgoztak egy beruházási, fejlesztési programot, amellyel a megvásárolt gyárak termelését kívánták felfuttatni, s lecserélték az elavult gyártósorokat is. 1998-ban közben a Baltika régionális irodákat is nyitott, s a hálózat a sörök további értékesítését segítette elő.

1999-ben Szentpéterváron befejeződtek egy "automatikus raktár" munkálatai a gyár területén, ennek az épületnek hála a teherautóval, illetve vasúttal történő szállítást, rakodást szignifikáns mértékben sikerült felgyorsítaniuk.

2000 novembere újabb mérföldkő a cég életében, ekkor nyílt meg a Soufflet-St Petersburg, Oroszország legnagyobb malátagyártó kapacitása. Ehhez már szükség volt külső segítségre is, az üzletbe a francia Soufflet csoport száltt be. A francia partner 35 millió dollárt tett be a projektbe, s ennek fejében 70 %-os részesedést kért a termelésből, a maradék a Baltikáé. Nem kis mennyiségről van szó, az üzem 105.000 tonna malátát ont minden évben...
A szamarai gyár (Forrás: English Russia)

2004-ben még modernebb maláta előállító nyílt Tula-ban, ahol kiváló minőségű árpákat dolgoznak fel (például Scarlett, Prestige és Barque), ez már a legkényesebb európai előállítók minőségi követelményeinek is megfelel.

2006 volt a következő fordulópont a cég életében: március 7-én a a cég 7 tulajdonosa arra voksolt, hogy Baltika egyesüljön a Vena, Pikra és Yarpivo konszernekkel. A fúzió az orosz üzleti életben is kuriózumnak számított, egy igazi óriásvállalat jött ezzel létre. A folyamat elég hosszú volt, az új vállalat végül 2007-ben alakult meg. 2008 óta a Baltika a Carlsberg birodalom része, az anyacégnek 89,01 %-os részesedése van.

Néhány tény a vállalat jelenlegi helyzetéről:
A szentpétervári gyár (Forrás: Baltika)
  • piacvezető pozíció Oroszországban (37,4 %)
  • 11 sörgyár Oroszországban (Szentpétervár, Jaroszlav, Tula, Voronyezs, Rostov-on-Don, Szamara, Cseljabinszk, Krasznojarszk, Kabarovszk and Novoszibirszk)
  • 5,2 millió hektoliter sör havonta (!)
  • 1 főzde Azerbajdzsánban is
  • több mint 30 brand tartozik hozzájuk (Baltika, Arsenalnoye, Nevskoye, Yarpivo, Tuborg, Carlsberg, Kronenbourg 1664, és számos helyi brand), ezenkívül 11 nem sör brand is az övék, amelyek Oroszország területén szinte mindenütt kaphatók (98%-os lefedettség...) 
  • a Baltika brand egyike a három legértékesebb orosz brandnek a nagyvilágban, Európában ebből adnak el a legtöbbet
  • több, mint 70 országba exportálják a söreiket
  • a Baltika söröket licensz alapján gyártják Azerbajdzsánban, Ukrajnában, Üzbegisztánban, Kazahsztánban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is.
  • a Baltika brand külföldi eladásai több mint 270 millió literre rúgtak 2009-ben.
A Baltika brand név alatt számos sör van a piacon:

  •  Baltika No. 0 (alkoholmentes)
  •  Baltika 1 (Light), 4,4% abv
  •  Baltika 2 (Pale Beer), rizs is van benne
  •  Baltika 3 (4,8%-os világos sör, Klassicheskoe (Classic) néven is simert.)
  •  Baltika 4 (5,6%-os, amber színű lager karamel és rozs malátából. Oroszországban Originalnoe (Original) néven fut.)
  •  Baltika 5 (Gold Beer): 5,3%-os sör, karamell malátát is tartalmaz.
  •  Baltika 6 (alsó erjesztésű 7 %-os barna sör, igazából egy alsóerjesztésű, balti tíusú porter)
  •  Baltika 7 (Export Beer), 5,4%-os normál lager.
  •  Baltika 8 (Pshenichnoe): szűretlen búza ale (5,0%)
  •  Baltika 9 (Krepkoe): strong lager (8%), brand legerősebb söre
  •  Baltika 20 (Jubilee), jubileumi sör, 5,2% alkohol.
  •  Baltika Kuler (Cooler)
  •  Baltika Lite
  •  Baltika Kuler Lime
 Elérhetőségek:
JSC Baltika Breweries,
6 Verkhny per., d. 3
194292 St Petersburg
+7 (812) 325-93-25

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. "A cég még állami tulajdonban volt, de aztán 1992-ben a vállalatot privatizálták. Ezt követően a cégnek 28 (!) jogi személy volt a tulajdonosai között, s mindemellett ott volt még több, mint 2000 magánszemély is..."

    Már '92-ben is felesben a Carlsberg volt a tulajdonos, lényegében ők voltak a szakmai befektetők: http://www.carlsberggroup.com/Markets/ee/Pages/Russia.aspx

    "Baltika 6 (alsó erjesztésű 7 %-os barna sör, igazából egy porters a porter)"

    A vége valahogy összezavarodott, de igazából a Baltika 6 egy tipikus balti porter, ami (ld. http://en.wikipedia.org/wiki/Baltic_porter#Baltic_porter ) egy kakukktojás porter, mert szemben az eredeti brit fajtákkal, ez nem felsőerjesztésű. Viszont a balti országokban rendkívül népszerű típus, gyanítom, hogy az általad kóstolt korábbi porterek is ebbe a kategóriába tartoznak, de létezik a típus Finnországban és a lengyeleknél is.

    Magyarországon egy időben az Arbatban lehetett kapni Baltika Portert, de sajnos már kikopott a választékból, ami nagy kár, mert nagyon szerettem.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Erről a '92-es kapcsolatról nem tudtam, ezt valahogy nem emelik ki a hivatalos oldalon.:)A végén valóban van egy kis kavar, mindjárt javítom.
    Amit meg a balti porterekről írsz, nagyjából így van, a túlnyomó többség alsóerjesztésű.

    VálaszTörlés