2016. február 20., szombat

Vysoký Chlumec Flying Cloud IPA 14°

Tesztelés időpontja:

2015. május 5., Budapest (üveges)

A Vysoký Chlumec szintén már szerepelt a blogban a Démon nevű sörükkel, amellyel nagyrészt elégedett voltam, de az igazság az, hogy ez a sör már jóval korábban tesztelődött, csak épp a jegyzet porosodott az archívumban.

Ezt a sört Prágából hoztam magammal, mondhatni azon a túrán kezdtem ismerkedni a cseh IPA sörök világával, csak hát szégyen gyalázat, hogy az akkori jegyzetekből szinte semmi nincsen még feldolgozva.

Ezt a kóstolást még az is érdekessé tette, hogy az étel is különleges volt, ami mellé kóstoltam: sárga gévagomba. Sokan tüdőgombaként ismerik, de ez a tudományos név. Az amerikaiak szimplán "erdei csirkehúsnak" nevezik, ugyanis ez a tapló szerű gomba főzés és sütés közben nem esik össze, s ha szerencsénk van fiatal példányokhoz, akkor azoknak a húsa olyan, mint az omlós csirkehús. Állagra legalább is, ízre már nem annyira, de mindenképp különleges gomba, normál gombaízre egyáltalán nem emlékeztet.





Rántva készítettük el 40 perc fűszeres lében történt előfőzés után, hát mondhatom, hogy fejedelmi étel, s IPA-val párosítva még jobb. A narancssárgás szín is passzol, s a nem túl durva komlózás és gyümölcsösség pazarul kiegészítette az omlós gomba édeskés és egyúttal sós ízét.


Megjelenés8
Íz7
Aroma és jellegzetességek 8
Összhatás15
Összesen38

2 megjegyzés:

  1. Egyetértek, nálam még jobbat kapott RateBeer-en. Klasszikus finom IPA, szép is, összetett is, anyag is van benne... Bárcsak több helen lehetne kapni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imi, most éppen csapon van a Cech-in nevű helyen a Lónyai utcában, de legutóbb az Öszvér nevű helyen is sikerült belefutnom csapolt verzióban...

      Törlés