2015. augusztus 25., kedd

Hiiu Vaskne

Tesztelés időpontja:

2014. június 24., Tallinn (üveges)

Az egyik utolsó kirándulásunk Észtországban 2014 júniusában Hiiumaa szigetére vezetett, ahol előtte még soha nem jártunk. Akkoriban az észt sörforradalom még igen csak bimbózó állapotban leledzett, akkoriban jelentek meg az első kézműves sörök, manapság persze se szeri se száma az új söröknek ott sem.

Hiiumaa-t persze nem csak a sörök miatt érdemes meglátogatni, én mindenképp javaslok egy-két napos időzést minden arra tévedőnek, minimum az egyenként is egyedi világítótornyokat érdemes felkeresni. Persze végig lehet rohanni rajtuk egy nap alatt is, ahogy mi tettük, de érdemes tán akár biciklit is bérelni, és úgy bebarangolni a szigetet...

A Kõpu világítótorony melletti büfébe pedig mindenképp érdemes betérni, s nem csak a sörök miatt, hanem a füstölt halak miatt is, ha nem leszek nagyon lusta, akkor ennek a büfének majd egy külön posztot is szentelek majd. Szóval ott találkoztam három sörrel, amit meg lehetett kóstolni a büfében is, illetve a tíz méterre lévő ajándékboltban szintén meg lehetett vásárolni. Mivel akkor épp nem akartam már több sört kóstolni, így a boltban szereztem be mind az összes kapható tételt (jönnek majd hamarosan), azokból az első ez a sör volt...


Érdekes módon a készítő főzde honlapja (Hiiu Käsitööõlu) csak észtül érhető el, ez engem olyan szinten meglepett, mintha holnap a kínai tőzsde a négynapos zuhanás után talpra állna. Arrafelé ugyanis ez egyáltalán nem divat, egy cégnek miniumum három (észt, orosz, angol), de általában négy (finn még pluszban) nyelvű honlapja van. No sebaj, értek még annyit észtül, hogy kibogarásszam, amire szükségem van... Először is a vaskne szó rézt jelent, s ez a sör színében jól tetten is érhető, nem egy világos sörről van szó. Rengeteg féle malátával készítik, köztük van a karamellmaláta is, amely kellemes színt ad neki.

Alkoholtartalma 6,1 %, pohárba kitöltve pedig stout szerű illata van, habja pedig egészen elképesztő: tartós és erős, amilyennek lennie kell. Ízre egy színvonalas porter és stout keveréke, de nem is nagyon lehet igazából ilyen kategóriákba besorolni. Keveredik a kávé a fekete csokoládéval, ugyanakkor keményen érkeznek az aszalt gyümölcsös riffek, és közben azt sem lehet eldönteni, hogy most akkor kesernyés-e inkább vagy édes. Ahogy kortyolgatja az ember, olyan, mint egy jó bor, minden pihenéssel töltött perccel más arcát mutatja.


Megjelenés9
Íz7
Aroma és jellegzetességek     8
Összhatás15
Összesen39



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése