2015. február 23., hétfő

La Corne du Bois des Pendus

Tesztelés időpontja:

2015. február 22., Budapest (üveges)

Amikor tavaly nyáron végérvényesen hazaköltöztünk Észtorszgból, volt a nyárra egy kedves meghívásunk Pimpra barátomtól, de annyi volt a nyűg és az elintézedő dolog, hogy ez sajnos elmaradt. Több okból is nagy kár érte, de remélem idén nyáron majd sikerül bepótolnunk... Mindenesetre, még egy sört is eltett nekem erre a tervezett jeles alkalomra, mert számára sem ismeretlen természetesen a sörkóstolási hóbortom...

Viszont az idő meg szaladt, így az utolsó Lord koncerten, ahol sikerül találkoznunk, inkább odaadta, hogy nehogy megbuggyanjon... Szerencsére a belga sörfőzők nem a párhónapos söröket részesítik előnyben, így azért erre kevés volt az esély...:) Ezúttal is szeretném kifejezni hálás köszönetemet a sörért, megérte vele várni...:)



A sört az Ebly sötrfőzde készíti Belgiumban, s egyelőre szerény portfólióval rendelkeznek: van a blonde, amit most teszteltem, illetve készítenek egy tripelt is. A jelenleg tesztelt blonde 2010-ben Strassbourgban egy megmérettetésen díjat is nyert, elnyerték a közönség ezüstérmét. A sör neve elég "érdekes", s még a szerény francia nyelvtudásommal is nehézkes. Nagyban segít az ábra a címkén, így gyanítom, hogy a bois de pendus akasztófát jelenthet... A corne szó sok nyelvben hasonlatos, szarvat jelent, s ez valószínűleg a mi esetünkben is így van, hisz a sörhöz külön kifejlesztett pohár eléggé sajátos:

A híres pohár, mellette a már említett ezüstérem (Forrás: a gyártó weboldala)
A sör készítői szerint ez a forma egyértelműen visszatérés a hagymányokhoz, hisz őseink szarvból ittak annak idején, példaként ők Asterixet és csapatát hozzák fel. Na szóval a sör neve valószínűleg azt jelenti, hogy "az akasztófa szarva" vagy "az akasztott ember szarva", de tudja igazából a bánat... Még azt azért megemlíteném, hogy ehhez hasonlatos furcsa "pohárral" eddig csak egy esetben találkoztam, az is belga volt: a Kwak nevű sörnél. Az ő poharukból is nehéz inni, de ennél a szarvnál elég nehezen tudom elképzelni, hogy nem önti ki az ember a sört, főleg mikor az állványról leveszi...


Szóval egy blonde típusú sör, van benne pilzeni maláta és búza is. Ízre és kinézetre hamisítatlan blonde, kicsit opálosabb tán a megszokottnál. Van benne a leírás szerint kétfajta komló, az alkoholtartalm 5,9 %, de az érzet ennél sokkal többet sugall. Kezdetben inkább citrusos, mint kesernyés, de az üveg vége felé a kesernyésebb íz veszi át a dominanciát. Ha hasonlítgatni akarom, akkor az íze valahol a Hoegaarden alapsör és a Leffe Blonde között helyezkedik el. No persze nem feltétlenül kell hasonlítani semmihez, önmagában is megállja a helyét, jól összerakott blonde.


Megjelenés6
Íz7
Aroma és jellegzetességek   8
Összhatás15
Összesen36

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése