2013. február 5., kedd

Sörgyártók bemutatása #15 - Viru õlu

Újabb észt sörgyártó kerül a fókuszba ebben a bejegyzésben... Mondhatnám, hogy ezt dobta a gép, de nem így van: igenis szisztematikusan választom ki a soron következő sörgyártót. Ha esetleg valaki rájön a módszerre, csak ossza meg velem az ötletét...:)

Szóval a Viru õlu...

A gyár története nem tekint vissza több évszázados múltra, mindössze 1975-ig kell visszamenni. Abban ez évben indult meg a sörgyártás Haljala-ban. (Haljala egy kis település, nagyjából félúton Tallinn és Narva között.) Akkoriban a termelésirányítók nem voltak hívei a kispályás beruházásoknak, így már az első évben mintegy 640.000 palackot gyártottak le. Ők is egy általános szovjet branddel kezdtek, amelyről már sokszor szólt az ének a blog keretein belül, a Zsigulival.

A Ziguli Eripruul (Forrás: SharedFrame)
Az 1975-ös kezdés, s 1988 között számos új főzet került a portfólióba, úgymint Ziguli eripruul (speciál...), Riia (Riga), Moskva (Moszkva) és a Kuldne Oder (Arany Árpa). Az első barna sörre 199-ig kellett várni, s 1991-ben került piacra a híres Toolse sör, amely egészen 2010-ig ott is maradt. 1992-ben kezdte meg a gyár a karácsonyi sörök főzését, az első ilyet úgy hívták, hogy Jõulumees (télapó, Mikulás), amely az év téli időszakának megfelelően rendszerint egy barna sör szokott lenni.

1992 a következő fontos év a cég történetében, akkor vásárolta meg a cég többségi tulajdonrészét a blogban már szintén többször felbukkanó dán Harboes Bryggeri AS. Ez azzal is járt, hogy a gyártókapacitás jelentős rekonstrukción esett át, s a dán menedzsment rengeteg pénzt áldozott fejlesztésre, s a sörök minőségének emelésére.

Forrás: Прибалтийское пиво времен СССР
1995-ben kezdte meg a gyár a soft drink italok készítését, ez az északi féltekén szinte minden sörgyár sajátja, enélkül valószínűleg egyikük sem élne meg. 1997-ben a fejlesztések beértek olyan szintre, hogy a gyár készen állt a "Bear Beer" előállítására, amely ugye eredetileg Harboes termék, természetszerűleg itt licensz alapján gyártják.

A Bear Beer sörről már volt szó a blogban (link fent), mondhatni elég erős lager (7,5 %), s megjelenése után elég közkedvelt lett Észtországban, s mitagadás, én is nagyon szeretem az eredeti verziót (a light már nem annyira jön be). Azzal, hogy ezt a gyártást a cég elvállalhatta a Harboes birodalmon belül, annak elismerése, hogy Haljala-ban valóban minőségi munka folyik.

A legendás Toolse (Forrás: Osta.ee)
A híres karácsonyi sör... (Forrás: Osta.ee)
2003-ban kezdte meg a PET palackos gyártósor a működését, ez a fajta kiszerelési mód szintén nagyon elterjedt a Baltikumban. Ugyanebben az évben további soft drink italok beindítása mellett piacra dobták az első energiaitalukat (Hustler) is a változatosság kedvéért, ami azóta is őrzi előkelő pozícióját a piacon.

2008-ban a Harboes újabb jelentős lépésre szánta el magát, megvásárolták a Puls márkanevet is (miért is ne...), de ez a tény azért nem fog engem attól eltántorítani, hogy a pärnu-i sörgyárnak ne szánjak a jelenlegihez hasonló külön posztot a jövőben...

Forrás: Osta.ee
2009-ben nagy megtiszteltetés érte a gyárat, a Wiru Kadakaõlu (Boróka sör...) a "Legjobb észt alkoholtartalmú ital" címre lett jelölve... S hogy a címeknél maradjunk: 2010-ben a  Puls Jäägriõlu a lejobb karácsonyi sör lett Észtországban.

2011-ben újabb palackozósor kezdte meg a működést, attól az évtől kezdve itt készül a
Gourmet Bryggeriet sör is. (Ebben az évben új dobozoskapacitás is létesült.) A GB sörök gyártását egyébként azért kapta meg a Viru Õlu, mert rendelkeztek egyrészt a megfelelő ISO tanúsítványokkal, s a jó minőségű gyártósorokkal olcsóbban tudtak előállítani. Ezek a sörök egyébként eredetileg Roskilde-ben készültek Dániában, de a Harboes illetékesei szerint az itt előállt sörök jobbak, mint a Dániában gyártottak...

Forrás: mint fent...
Tízféle sörről van egyébként szó ebben a kategóriában, amelyeknek többsége exportra megy, Észtországban jelenleg csak kettő kapható (GB Wild Dark és GB Piney). Az ízek között egészen extrémek is találhatók: gyömbér, csokoládé, kávé, stb...

A portfólió jelenleg az alábbi brandeket fedi le:


Némelyik már meg is jelent itt a blogban, megfelelően be vannak linkelve.

Elérhetőségek:


AS Viru Õlu

Rakvere mnt 7

45301 Haljala

Lääne-Virumaa, Estonia

Telelfon.: +372 32 95 000

Fax: +372 32 95 001

E-mail: wiru@wiru.ee


Tallinni iroda:

Pärnu mnt 139F

11317 Tallinn, Estonia

Tel.: +372 657 1007




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése