2012. április 23., hétfő

Tērvetes Senču

Tesztelés időpontja:

2012. április 15., Tallinn (üveges)

Megörültem, amikor a Stockmann áruházban felfedeztem, hogy egy újabb lett sörgyár palettájával bővült a kínálat, s rögtön két sört is feltettek tőlük a polcra. A Tērvetes Alus nevű főzdéről van szó, amely egy viszonylag fiatal főzde. A weboldaluk nagyon nincs még szanaszét fejlesztve, s jelenleg csak lettül elérhető információk vannak rajta.

A Tērvetes főzde 1971-ben létesült Kroņauce-ben, s a kezdetekhez képest a termelést napjainkra sikerült a duplájára feltornászniuk. A sörök helyben termett árpából készülnek, s minden hozzávaló, ami a sörbe kerül, a környékről származik. 2005-ben a munkájukat díjakkal is elismerték, megkapták a "Zöld kanál" díjat, amit olyan piaci szereplők kaphatnak meg, amelyek helyi nyersanyagaokból magas minőségű termékeket állítanak elő.

Viszonylag nagy a paletta, ötféle sört készítenek itt:  a sorban az első Tērvetes Senču, amelynek a neve az ősöket idézi, aztán a következő népszerű sör a Tērvetes Oriģinālais, ennek nevét tán nem kell nagyon magyarázni. Ezeken kívül van még a sima Tērvetes, a Tērvetes Varenais (csodálatos...) és a Tērvetes Nefiltrētais (szűretlen).



De térjünk most már rá a Tērvetes Senču-ra. Pohárba kitöltve kellemes kinézetűnek tűnt, s az első kóstolásnál szembetűnt, hogy egy egész jó minőségű pilzeni sör, alacsony alkholtartalmának dacára (4,5 %). A habja is viszonylag soká tartotta magát, a színe pedig egészen különleges, aranyból hajlik a vörösbe, illetve onnan vissza.



Harmadik-negyedik ízlelésre tűnt fel csak, hogy a komlózás eredetire sikerült, valahogy furának tűnt, igazából nem tudom, hogy mi okozza ezt, s az ízt sem sikerült beazonosítani. Tán még kicsit javul a recept, s ez is letisztul majd, mindenesetre ígéretes tétel.



Megjelenés 6
Íz 6
Aroma és jellegzetességek 5
Összhatás 13
Összesen 30
Régi értékelés szerint 6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése