2011. november 15., kedd

Newcastle Brown Ale

Tesztelés időpontja:

2011. november 6., Tallinn (üveges)

Ennek a nedűnek és gyártójának (Newcastle Breweries, most már Heineken) története felettébb érdekes és szerteágazó, úgyhogy úgy döntöttem, hogy majd külön posztban foglalkozom vele, eme részletekkel most nem mennék senki idegrendszerére, ha nem feltétlen muszáj..

Most elég annyit tudni, hogy első alkalommal 1927-ben készült ez a sör, s hogy ne legyen csupán teszt jellege ennek a bejegyzésnek, egy érdekes sztori. 2000-ben a sört átnevezték, mert valamelyik nagyon túlképzett marketinges szerint az "ale", mint szó már nem menő, a fiatalok ezért nem veszik ezt a sört. Így lett a sör neve "Newcastle Brown", de a dolog nem jöhetett be, mert 2004-ben a sör neve szépen csöndben visszaváltozott, ugyanis kiderült, hogy ennek semmi köze nincs az eladásokhoz... Ami azonban érdekesebb: a lokális britek körében a sör beceneve "dog", azaz kutya. Hogy miért? Amikor egy sörbarát házas férfiember a szigetországban megszomjazik, kimondja az oldalbordának a varázsszót:  "Going to walk the dog." (Értsd: Hú de elmennék már kutyát sétáltatni...) No persze ez csak ürügy, szerencsétlen eb nem is sejti, hogy a gazdi nem az ő szükségleteit látja lelki szemei előtt, hanem egy pint ale-t, amit nagyon fel kéne már szippantani a bárpultról... Vannak persze a sörnek más becenevei is, de ezek fele annyira sem izgalmasak ('Brown' vagy ' Broon' északon, illetve 'Newkie Brown' néha délen).




Na de most már térjünk rá a sörre... Fehér palackban adják-veszik, így kellőképpen képbe lehet jönni a színnel még a vásárlás előtt is. Amber és sötétbarna között játszik a sör színe, a színt nagyjából a karamell adja. Ez némi édességet is biztosít, ugyanakkor érződik az is, hogy búzát is tettek a sörbe. Habbal sokkal sajnos nem találkozni, de legalább azt kicsit tovább tartja, mint az átlag. Az édeskés íz mellett megfigyelhető, hogy a csupán 4,7 % alkohol ellenére a sör majdnem testes. Véleményem szerint feltétlenül megér egy kóstolást.


Megjelenés 7
Íz 7
Aroma és jellegzetességek 8
Összhatás 14
Összesen 36
Régi értékelés szerint 7,2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése