2012. február 28., kedd

Canteen (London)

Látogatás időpontja:

2012. január 25.

Londonban voltam egy hétig, de sajnos nem csupán turisztikai céllal, sőt. Így aztán gasztronómiai és egyéb élvezetekre csak esténként adódott alkalom, akkor is csak ritkán, mert a fáradtság és az időhiány akkor is többnyire megakadályozott abban, hogy bármilyen jellegű fizikai aktivitásra adjam a fejem. Azért egyik este átlapoztam a szálloda információs füzetét, és kinéztem a környéken egy "tipikusan brit" éttermet, ahol előreláthatólag viszonylag gyorsan lehet majd valami jót enni.

Nem kellett messzire mennem, a Canteen étteremlánc egyik étterme a Baker streeten volt, a szomszéd utcában. Az étlapot már az utcán át lehet nagyjából tanulmányozni, s már ott is látszik, hogy nem kell rá egy fél órát szentelni, hamar végig lehet pörgetni. A helyiség maga eléggé modern, és első pillantásra nehéz eldönteni, hogy önkiszolgáló helyre tévedt be az ember, vagy nyugodtan lerogyhat az egyik asztalhoz, aztán majd csak lesz valami.

Miközben ezen tűnődtem, az egyik fiatal pincérlány hellyel kínált, s így ez a probléma hamar megoldódott. Mielőtt nagyon beleástam volna magam újra a fenti étlapba, gyorsan kértem egy sört, mert az már nagyon hiányzott. Sajnos az itallap változatossága felveszi a versenyt az étlap hasonló képességével, és az a furcsa, hogy a neten elérhető verzió némileg bővebb. Ott helyben csak a "Pale Ale" és a "Helles Lager" verzió volt elérhető, mindkettő a Meantime mikrofőzdéből.

Meantime (London) Pale Ale

A Meantime főzde eredendően Londonhoz köthető, illetve ha pontosak akarunk lenni (és már miért is ne...), akkor Greenwich-hez. A honlap megfelelően gazdag információkkal szolgál az érdeklődőknek a főzde történetéről, én erre most nem teszek kísérletet, tán majd egyszer később. Érdekes az a kis confusion, ami az étterem itallapja, és a cég honlapja között fennállni látszik. Először is az elnevezés. Ha én majd arra fogok vetemedni, hogy a saját éttermemben sört csapoljak, bizony marha kényes leszek arra, hogy a csapolt sörök neve pontos legyen. Úgy ám. Így kicsit zavar, hogy az étlapon Pale Ale alatt fut ez a sör, a cég azonban "London Pale Ale"-t gyárt. Ez egy dolog. De hogy az alkoholtartalom se bírjon egyezni? (A cég szerint 4,3 %, az étlap 4,7-ről tud.)

De inkább térjünk rá a sörre. A kisebb verziót kértem, úgy éreztem, hogy egy pint tán sok lenne, s aznapra még munka is volt hátra. A pohár küllemre nem volt túlzottan élénkítő, amiben kihozták, semmi extra. Viszonylag kevés volt benne a szénsav, kicsit édeskés volt, gyümölcsöket véltem benne felfedezni. Először fügét, aztán talán barackot... A színe vöröses barna, leginkább azonban arany, de a sötétebbik fajtából. Határozottan kellemes volt iszogatni, kezdtem megbánni, hogy csak a kisebbet kértem...

Megjelenés 7
Íz 7
Aroma és jellegzetességek 8
Összhatás 14
Összesen 36
Régi értékelés szerint 7,2

Az ételválasztással sokat elmolyoltam, de végül győzött a steak utáni vágy, egy 25 dekás ribeye steak mellett kötöttem ki, amit a leírás szerint 28 napig érleltek sütés előtt. Volt hozzá némi fűszervaj és vízitorma. A hús nagyon ízletes és omlós volt, meg voltam elégedve.

Természetesen megkérdezték, hogy mennyire kérem átsütve, a mediumra szavaztam, s kértem hozzá egy kis sülkrumplit is. Szépen harmonizált a sörrel, s mindkettővel az volt a legnagyobb probléma, hogy hamar a végére értem, pedig komótos voltam nagyon.

Összességében jó benyomásokat szereztem itt, s ha szóba jönne, valószínűleg vissza is térnék ide. Ajánlott kategória.


Nyitvatartás és egyéb hasznosságok:

Hétfőtől péntekig: 8 - 22 (reggelizni is lehet...)
Szombat: 9 - 22
Vasárnap: 10 - 19
Email: bakerstreet@canteen.co.uk
Telefon: (+44) 0845 686 1122
Cím: Baker Street, 55 Baker Street, London W1U 8EW

Asztalt foglalni pedig itt lehet...

View Larger Map



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése