2013. december 3., kedd

Iron Maiden beer - Trooper

Tesztelés időpontja:

2013. november 30., Tallinn (üveges)

Az egyik nagy kedvencem az Iron Maiden együttes, így nem is volt vitás, hogy mikor megláttam ezt a sört a polcon, rögtön lecsaptam rá. A címkéje a banda "The trooper" című számát idézi fel, s nem csak az, az üveg hátoldalán még egy kis leírást is olvashatunk róla, hogy miért is keletkezett ez a dal annak idején...

Még az iskolában sokunk fejébe próbálták beleverni történelem órán a Boszporusz és környékének fontos stratégiai szerepét, több kevesebb sikerrel. A környék birtokvédelmi harcai között az angolok számára kiemelt jelentőséggel bír az 1854-es Krím félszigeten vívott háború, amikor az orosz cár törekvéseit próbálták a törökökkel és franciákkal közösen megállítani.

A háború legemlékezetesebb pillanata az angolok számára Balaklava városához kötődik, amely a háború folytatáshoz kevés volt (nem volt elégséges utánpótlási pont a fő cél, Szevasztopol támadásához), viszont az oroszok számára elég fontos volt, hogy visszafoglalják. A csata során az angolok számos baklövést követtek el, nagyrészt azért, mert a parancsnokuk a dimbes-dombos terület legmagasabb pontján úgy adta ki a parancsait, hogy nem nagyon törődött azzal, hogy a völgyekben elhelyezkedő egységeknek fogalmuk sincs a többiek pozíciójáról. Ő jól látott mindent, de a többiek... No mindegy, a könnyűlovasság is félreértelmezett egy nem túl egyértelmű parancsot, s megindultak az egyik legerősebb orosz tüzérségi állás felé rohammal. 2 kilométert (!) kellett megtenniük ágyútűzben, ennek ellenére elérték a vonalat, és el is foglalták azt. Közben elvesztettek persze egy rakás embert és lovat, s "győzelmük" is csak pillanatnyi volt, az oroszok rendezték soraikat, és be is kerítették őket. Ennek ellenére kivágták magukat, s a helyzet súlyossága ellenére viszonylag nem nagy veszteséggel megúszták az ügyet. Bővebb információ itt.

Mindezek után számomra teljesen érthetetlen, mi a túróért van ennek a totális bénaságnak ekkora kultusza az angol hadtörténelemben és kultúrában... Még az Iron Maiden is egy dalt szentelt neki 150 év elmúltával...

A sört magát a Robinson főzde készíti, akik ebben az évben ünnepelték 175 éves évfordulójukat. Nem egy óriáscégről van szó, de mindenesetre van vagy 350 kocsmájuk is (na jó, pub...) Nagy-Britanniában, tehát nem is kicsik. A sört hosszú távra tervezik, ahogy erről Bruce Dickinson is beszél az alábbi videóban:



Az együttes tényleg komolyan gondolja dolgot, még egy saját weboldalt is létrehoztak ennek a sörnek.



De milyen is a sör? Mint a képekből is látszik, egy amber színű (félbarna és vörös közötti színvilággal) tipikusan brit ale, amely ízben picikét hasonlatos a Mikkeller söreihez, de azért persze kicsit más. Ízében visszafogottabb komlózás tapasztalható, mint a dán főzde söreinél, nem olyan brutálisan kesernyés, de azért az utóízben szépen jön a komló. Nem érdemes nagyon lehűteni, szerintem valahol 8-9 fok körül érdemes inni.

Nagyon remélem, hogy a kapcsolat tényleg hosszú távra szól a banda és a Robinson főzde között, s még sokáig élvezhetjük ezt a sört. Addig is, míg újra alkalmam lesz rá, hallgassuk meg a Trooper-t, ha már szóba került:


Megjelenés 8
Íz 7
Aroma és jellegzetességek   6
Összhatás 13
Összesen 34

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése