2011. március 25., péntek

Budweiser (Bud)

Tesztelés időpontja:

2011. február 27., Virginia Beach



Forrás: Phil's Beer Bar
Ez a sör tán a legellentmondásosabb történetű sör a világon, tán érdemes a sztorival megismerkedni. A szálak 1876-ba nyúlnak vissza, amikor is Adolphus Busch és Carl Conrad nevű bartája, aki alkohol importtal foglalkozott, elkezdtek főzni egy "Bohemian-style" lager típusú sört az Államokban egy csehországi látogatás után, ez volt az inspiráció. A cseh sörfőzdékben a söröket általában úgy nevezték el annak idején, hogy a sör nevében megjelent a produktumot jegyző város neve: a város neve után jött egy "er" képző. Például a Pilzen városában (ma Plzeň) készült söröket Pilsner-nek hívták, de ezt tudja mindenki. Busch és Conrad azonban egy másik várost látogattak meg, amely 104 km-re van Pilsentől délre, amely szintén ismert volt a sörfőzdéiről, Budweis-ről van szó (manapság České Budějovice). Viszont itt a sörfőzést ugye némileg korábban kezdték, egész konkrétan a város alapítása óta, amelyért a felelős II. Ottokár cseh király, aki 1245-ben Budiwoyz néven adott életet a településnek. A Budweiser név tehát semmi mást nem jelent, mint hogy budweis-i, azaz eme városból származó sör. Innentől kezdve az egész amerikai érvelés számomra megdőlt, nem lehet vita tárgya, hogy a csehek hamarabb kezdték a sörfőzést, és az elnevezés is eme városra utal. De énmiattam mindenki úgy hívja a saját sörét, ahogy neki tetszik. A jelenlegi helyzet az, hogy a legtöbb európai országban az amerikai verziót Bud néven kell címkézni, ez alól csak az angolok kivételek (miért is ne), náluk mindkét Budweiser kapható.

Az Anheuser-Busch verzió az amerikai piac 50.9% százalékát birtokolja az eladott sörök tekintetében, ez elég impresszív adat. 2008 óta egyébként a cég többségi tulajdonosa az InBev lett, ez a világ legnagyobb söripari vállalalta, róluk majd még lesz szó a későbbi bejegyzésekben, ígérem.

De néhány szó a sörről is, ennyi felvezető után. Tradicionális összetevőkből készülő alsóerjesztésű sörről van szó, a pilzeni hagyományokon építkezve. Pohárba kitöltve a habja nem erőteljes, a színe viszont meggyőző, vetekszik bármelyik európai vetélytárssal. Még azt sem tudnám mondani, hogy a cseh vitapartner söre sokkal jobb lenne: rám nagyon jó benyomást tett ez a sör. Persze nyilván nem mindegy, hogy miként fogyasztja az ember, de a chilis bab kisérőjként nagyon jól vizsgázott. Nálam egy 7-est megér...








5 megjegyzés: