2018. május 10., csütörtök

Kolkja Kala-sibula restoran (Kolkja, Észtország)

Látogatás időpontja:

2012. július 10.

Ebben az étteremben sem manapság jártunk, de legalább most felidézem újra, jó ezekre az élményekre visszaemlékezni...

Az étterem neve tehát Kolkja Kala-Sibularestoran, ami "hal és hagyma" éttermet jelent. A környék nagyrészt óhitű lakosságának érthető módon éltető eleme a hal, a hagymáról korábban nem volt tudomásom. Mivel azonban a környéken nagy mennyiségben megterem, kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy a környék gasztronómiájában nagy szerephez jut. (Az éttermet egyébként egy kolléganőm ajánlotta...)

Kívülről nem túl jellegzetes az épület, s nem is látszott túl nagynak. Az előzetes hírek szeriint viszonylag kevés asztal van odabent, így hétvégén vagy szabadnapokon állítólag nem árt előre helyet foglalni. Mi hétköznap érkeztünk, s mi voltunk aznap az első vendégek. Időközben, amíg az ebédet fogyasztottuk, megjelentek mások is, az egyik asztalra pedig kikerült a foglalt tábla is. Amíg viszont nem jött senki, körül tudtam sétálni odabent, s próbáltam fotókat is készíteni.









A sokszor jól "bevált" Saku sör, de nem volt más...

A falakat a régmúlt emlékei foglalják el, szőttesek, megsárgult fényképek, különböző művészi és nem művészi alkotások. Az asztalokon elmaradhatatlan volt a szamovár, mindegyiken központi helyet foglalt el. Díszesebbnél díszesebb szamovárokat képzeljetek magatok elé, néhányról képet is varázsolok ide...
Legnagyobb meglepetésemre a pincérlány, aki fogadott minket, magyar mintás hímzésű blúzban dolgozott. Megemlítettem neki, hogy tud-e róla, de meglepődött. Mélyebb beszélgetésbe nem bocsátkoztunk, elkezdtük tanulmányozni az étlapot. Sajnos az étterem az internet elég korlátozottan jelenik meg (szinte sehogy), így erre korábban csak korlátozottan volt lehetőség. Kértünk levest is, én "halerőlevest", a többiek sima hallevest. A kettő között az volt a különbség, hogy az enyémben úszott némi hagyma és főtt tojás is volt benne. Egyébként meg élek a gyanúperrel, hogy  a két leves ezt leszámítva tök ugyanaz volt... (Ja, én kaptam pirított fekete kenyeret is hozzá...)


Második fogásnak már nem ugyanazt kértünk:

Palacsinta hallal töltve, ha jól emlékszem...

Főtt hal "óhitű" stílusban

A lányomnak csirkét kértünk, amit részben meg is evett. A második fogás nekem különösebben nem ízlett, de a leves megért egy misét, már azért érdemes volt oda bemenni. Mindkét második fogáshoz egyébként adtak bőségesen hagymát, amint látszik...






Elérhetőségek:

Cím: Kolkja, 60306 Tartu County, Észtország
Tel: +372 504 9908

Nyitvatartás:
Minden nap: 12-18


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése